Rödbets smörgåstårta till julbordet

15 portioner

 

1 paket (140g) lättsaltade sillfileér

300 g små inlagda rödbetor

1 dl inlagda gurkor

1/2 rödlök

1 dl vispgrädde

1 ask (200g) naturell färskost

1/2 dl finhackad dill

2 tsk socker

svartpeppar

1 paket (450g) skivor av potatislinpa (Pirkka)

3/4 dl mjölk för vätning

 

Skölj sillfileérna och torka dem. Finfördela sillen, rödbetorna, gurkan samt löken.

Vispa grädden. Blanda grädden och färskosten och tillsätt med de finfördelade ingredienserna. Smaksätt med dill socker och svartpeppar.

Skär kanterna av brödet. Fodra en 1,2l rektangulär form med plast folie. Lägg tre brödskivor på bottnet av formen och fukta med mjölk, lägg på fyllning och fortsätt på samma sätt. Det ryms 4 lager i formen. Fukta även det översta brödet. Täck formen med plastfilm och lägg på en tyngd. Låt vila i kylen över natten.

Stjälp upp på serveringsfat och garnera med rucola. Servera som förrätt eller till fiskbordet på julen.