Musslor i vitt vin

Ingredienser:

1 kg musslor
0,5 purjolök
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
3 msk olivolja
2 dl gott vitt vin, gärna fruktigt utan ekfatskaraktär (valfritt)
2 dl vispgrädde (valfritt)
0,5 krm vitpeppar
1 lagerblad (valfritt)
2 krm timjan (valfritt)
2 msk hackad persilja att garnera med

Tillagning:
Skrapa och tvätta musslorna noga. Släng döda musslor (de som inte stänger sig eller är trasiga).
Skala och hacka schalottenlök. Skala och pressa vitlök. Rensa, skölj, dela och finhacka purjolöken.
Hetta upp en stor kastrull.
Häll i oljan och musslorna. Fräs i någon minut. Rör om och häll i vinet, löken, grädden, lagerbladet samt lite timjan, salt och vitpeppar.
Lägg på ett lock och låt musslorna koka tills dom öppnar sig, ca 5 minuter.
Lyft upp musslorna med hålslev.
Koka musselspadet ett par minuter till och tillsätt sedan vispgrädden.
Smaka av med salt.
Låt sjuda 2 min och lägg sedan i musslorna igen och rör om försiktigt.
Servera de vinkokta musslorna i skålar och strö över hackad persilja. Ha gärna en tom skål bredvid för skalen. En våtservett eller skål med citronvatten att torka sig med är bra efter de smaskiga musslorna.