Laxbullar med äppelsås

5-6 port.

30-60min

8 st (1 dl malda surskorpor)

1 1/2 lättgrädde

ca 100g purjolök

1 msk smör

650 g laxfile

1 ägg

1 dl finhackad dill

2 msk citronsaft

1/2 – 1 tsk salt

svartpeppar

Äppelsås

1 syrligt äppöe

2 dl gräddfil / turkisk jugge

2 msk majonäs

1 msk senap

svartpeppar

salt

finhackad dill

Mal skorporna. Blanda grädden med de malda surskorporna och låt svälla. Skiva den ituskurda och sköljda purjolöken. Fräs purjoskivorna i fett.

Finhacka fisken. Tillsätt ägg, dill, citronsaft, salt och peppar. Blanda ner skorpmjöl och purjolök.

Forma smeten till bullar med fuktiga händer och lägg dem på ett bakplåtspapper. Smeten räcker till ungefär 30 bullar. Stek dem i ca. 200 graders ugnsvärme i ca. 12 min.

Riv äpplet grovt för såsen. Rör ner äpplet med gräddfilen. Tillsätt övriga såsingredienser.

Servera med kokt potatis och sallad.