Kalljäst durumbröd (Anna Markelins)

1 långpanna i ugnen

25g jäst

2 msk salt

1 msk socker

2 msk olivolja- 

1 L kallt vatten

1 kg (17dl) vetemjöl

350g (5dl) durumvetemjöl

Blanda jäst, salt socker, olja. Häll i vattnet, blanda noga. Tillsätt mjölet, lite i taget, blanda väl. Det blir en ganska kladdig och lös deg. Knåda degen minst 15min annars utvecklas inte durum-mjölet. Stor bunke behövs, minst 5L. Strö mjöl över degen då den är klar, lägg på plastfolie över bunken och ställ kallt över natten. Klä en långpanna (plåt) med bakplåtspapper och häll ner degen. Tryck ut med mjölad hand. Pensla med olivolja, strö över flingsalt och rosmarin. Tryck lite gropar i degen.

Grädda mitt i ugnen ca 40min, 225C. Svalna på galler.

Kan serveras med t.ex. hummus.