Irinas morotskaka

I det ursprungliga receptet räcker kakan till 30-35

bitar. Så icke i vår familj! Hos oss är kakan nedan för

ca 15 personer…

 

En ugnsplåt, beroende på storleken, är c 1 1⁄2 sats.

Vi tycker också om mycket morötter i smeten. Här har vi redan ökat

mängden. Vill man ha en mörkare kaka och fylligare smak kan man ersätta

en del av mjölet med riven mandel. Kanel rekommenderas, men vi brukar

inte använda det.

 

Kakan:

4 ägg

4 dl socker

4 dl vetemjöl

(1 tsk kanel)

2 tsk vaniljsocker

2 tsk bakpulver

200 g smält smör

8 dl rivna morötter

 

Glasyr/smörkräm:

125 g rumsvarmt smör

1,5 dl Olympia ost (vanlig mjukost)

3 dl pudersocker

2 tsk vaniljsocker

 

Gör så här:

1. Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda alla

torra ingredienser och rör ner dem i äggblandningen tillsammans med

smält smör och de rivna morötterna.

2. Bred ut smeten i smord och bröad form (mannagryn är bäst!). Grädda

kakan i 30-40 minuter. Låt kakan svalna helt.

3. Vispa med el-visp smör och mjukost. Tillsätt pudersocker lite i taget.

Vispa tills glasyren är riktigt fluffig. Bred glasyren över kakan. Ställ

kallt och skär upp i bitar.