Hjortstek med timjan

Ingredienser:

  • ca 1.5 kg hjortstek
  • 0.5 msk timjan
  • 1 msk olja
  • 2 msk honung
  • 0.5 tsk salt
  • 1 krm svartpeppar

Sås:

  • spad från hjortsteken
  • 1 msk kalvfond eller annan köttfond
  • 1.5 dl vatten
  • 1 msk balsamvinäger
  • ev. ca 2 tsk idealmjöl

 

Gör så här:

Salta och peppra lite grann efter behag i en ugnsform som inte är mycket större än hjortsteken.

Lägg i hjortsteken och stoppa in en stektermometer med spetsen i köttets mittpunkt.

Mät upp timjan, olja, honung, salt och peppar i en liten skål. Blanda.

Bred ut över hjortsteken.

Ställ in hjortsteken i nedre delen av ugnen i 125°C tills kött-termometern visar 62°C (mediumstekt).

Låt köttet vila i rumstemperatur tills det blivit ljummet, minst 30 minuter.

Gör såsen: Häll spadet från köttet i en såskastrull. Tillsätt köttfond, vatten, balsamvinäger och idealmjöl. Vispa.

Låt koka upp under omrörning och koka ett par minuter.

Smaka av.

Vill du ha syrligare sås tillsätt mer balsamvinäger.
Vill du ha sötare kan du tillsätta socker eller honung.
Vill du ha mer buljongsmak, tillsätt mer kött fond.
Vill du ha tjockare sås vispa ner idealmjöl eller gör en redning med vetemjöl.
När köttet är ljummet, skär upp i skivor och servera med såsen och t.ex. potatisgratäng.