Fransk vaniljglass

Ca 1,5 l färdig glass:
3 dl mjölk
2 ägg
100 g socker
3 dl vispgrädde
Frön från 1 vaniljstång

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna med en kniv. Häll mjölk, vaniljfrön och den urskrapade vaniljstången i en kastrull och låt koka upp. Vispa samman ägg och socker till en jämn smet. Ta upp vaniljstången ur den varma mjölken. Häll vaniljmjölken över ägg- och sockerblandningen i en tunn stråle medan du vispar/rör i äggblandningen.

Häll tillbaka blandningen i en kastrull och värm på svag värme till den precis börjar tjockna (samma konsistens som en vaniljsås). Temperaturen på blandningen får inte överstiga 85 grader (då skär sig blandningen). Häll över i en skål och låt svalna (gärna i vattenbad). När blandningen svalnat, rör ner grädden (grädden ska vara ovispad) och ställ in skålen i kylen. Gärna över natten. Blandningen måste vara kylskåpskall när den hälls ner i glassmaskinen.

För en magrare vaniljglass
Gör en sats Fransk vaniljglass enligt receptet men byt ut vispgrädden i receptet mot 1,5dl vispgrädde och 1,5dl grekisk yoghurt.

Tillsätt t.e.x. 2,5 dl tranbär :) super gott…