Blåmuslor

Hanna Gabriel-Robez Moules á la crème-tvätta musslorna, ta bort “skägget” alltså sjögräset som hänger från musslorna… (köp musslor i blåa påsar, inte dem som i röda nätpåsar, på Stockmann har dom bra service ibland, de tar bort döda men du måste kolla ännu dem före du kokar) bryn schalottenlök+lite vitlök i smör, sen vittvin, persilja och svartpeppar, när det kokar slänger du in musslorna. Låt koka tills musslorna öppnat sig, skaka om kastrullen emellanåt. Ta bort musslorna och tillsätt crem fraiche i spandet och därefter blandar du i musslorna. Ifall du vill ha en tjockare koncistens på såsen blandar du smör+vetemjöl först i spadet från musslorna och sen först crem fraichen, garnera med persilja. Servera med god batong, hemlagda franskisar och dijon senap! Bon App!

Milla Visuri En till recept! Vitlök, lök, paprika, tomat, fräsa i olja på pannan. Tillsatt musslorna och ca. 2dl vin. Låt koka 3-5min. Koriander istället för persilja. M U M S !
Har provat med morötter, chili, lök osv. Paprika och tomat ger mera smak. Vi brukar äta som soppa – som i somras i CPH
Senast köpte vi hjärtmusslor. De var lika goda, men hade mera salt.

Nina Forsberg-Pedersen Det är super lätt! Jag gör dem ofta hemma. Tvätta musslorna och knacka dem för att kolla om de är döda eller levande. Döda musslor öppnar sig men stannar öppna. De levande stänger sig. Kasta de som inte stänger igen. Koka upp vitt vin med salt, persilja och lite grädde. Vitlök är bra som smaksättare men vi älskar mögelost så brukar slänga i en aura eller en bit St Agur. Så fort det kokar häll i musslorna och låt dem koka under lock ett par minuter. Inte för länge för då blir de så torra. Servera med bagett eller vitlöksbatong! ENJOY!!! Hälsa Kerstin!!!

Eva Kyrklund Om de är levande, ett bas recept som italenarna gör:
Fräs hackad vitlök i olivolja
Kasta i musslorna i den heta oljan (som fått ligga litet i blöt & skölja ur sig före-musslorna alltså) och fort lock på. Låt vara under locket någon minut, tiitta försiktigt, om de öppnat sig är de färdiga. Smaka av buljongen, tillsätt salt vid behov & finhackad persilja (gärna storbladig sådan-vår egna är litet sträv).
Servera med något bättre bröd (t.ex. surdegsbröd) som man kan doppa i såsen.
Endel sätter vittvin i , så åt vi dom aldrig i italien-vinet dracks därtill…
:9
Medelhavsmusslorna är saltigare i sig själv o brukar inte behöva salt, men dehär våra butikskrypena är rätt sparsamma i sältan.