Blåbärs- och ostkaka med mint

12 portioner

15min

Botten

1 förp. (345g) Fazer Marianne fyllda kex

75g smör

Fyllning

2dl vispgrädde

1 ask (180g) Färskost, naturell

1/2-3/4 dl socker

1 tsk vaniljsocker

Ovanpå

400g (ca 8 dl) djupfrysta blåbär

3/4 dl socker

1 1/2 msk potatismjöl

Börja med att tillaga krämen som ska komma på ytan. Hetta upp de frusna bären i en kastrullpå låg värme tills vätskan börjar komma ut. Blanda socker och potatismjöl och rör ner dem i bären. Koka under omröring tills krämen tjocknar och bubblar en gång. Lyft kastrullen för att svalna till exempel i ett kallt vattenbad.

Finfördela kexen i en matberedare. Tillsätt smält smör och blanda jämn. Tryck ut blandningen i bottenen (inte på kanterna) av en pajform (26cm). Ställ formen i kylskåp.

Vispa grädden. Blanda grädde, färskost samt socker och vaniljsocker. Bred ut blandningen ovanpå kexbottnen. Ös den tjocka, ljumma krämen ovanpå ostlagret och bred ut till ett jämt lager. Låt kakan få smak i kylskåpet i ca en timme innan du serverar dem.