BBQ-ribs

Saftiga ribs är en klassiker på midsommarbuffén.

4 portioner, 30–60 min

  • ca 2 kg grissida med ben
  • ca 2 l vatten
  • ½ burk öl (à 500 ml), mörk lager, Pirkka
  • 1 msk salt
  • 1 liten (75 g) gul lök
  • 1 vitlöksklyfta

BBQ-sås

  • 1 liten (75 g) gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • ½ burk öl (à 500 ml), mörk lager,  Pirkka
  • ½ dl äppelvinäger
  • ¾ dl Pirkka chilisås
  • 2 dl Pirkka ketchup
  • ½ dl olja
  • 2 msk Pirkka sojasås
  • 1 dl farinsocker
  • 1 tsk dragon

Ta ut köttet i rumstemperatur cirka en timme före tillagning. Skär upp köttet i några bitar. Mät upp vattnet i en stor kastrull och tillsätt öl och salt. Skala och klyfta löken och finhacka vitlöksklyftan. Lägg i löken. Låt lagen koka upp.
Lägg köttet i den kokande lagen. Tillsätt mer vatten om lagen inte täcker köttet. Koka köttet 1–1 1/2 timme. Dra kastrullen från plattan.
Laga barbecuesåsen medan köttet kokar. Skala lök och vitlöksklyftor och finhacka all lök. Lägg alla såsingredienser i en mindre kastrull. Låt såsen sakta sjuda ca 1 timme. Rör om då och då. Såsen ska bli ganska tjock.
Lyft upp köttet ur spadet och lägg bitarna på en bakplåt som beklätts med bakplåtspapper. Strö lite salt på köttet. Häll sås på båda sidorna av köttet och ställ plåten i 225 grader varm ugn i 15–20 minuter. Ringla mera sås på köttet efter halva tiden i ugnen. Revbensspjällen kan också grillas. Servera resten av såsen till de färdiga revbensspjällen.