Trattkantarellsoppa

4 portioner

1 l trattkantareller, färska, rensad
4 msk smör
1 l grönsaksbuljong, tärning
0,5 dl torr sherry
0,5 dl lök, gul, finhackad
0,5 dl morötter, fint tärnade
0,5 tsk timjan
1 msk tomatpuré
3 msk vetemjöl
2 dl crème fraiche
0,5 tsk salt
1 krm cayennepeppar
1 st kryddkrasse, 1 ask, till serveringen

Osttoast

0,5 st baguette
4 msk vitlökssmör
2 dl parmesanost, nyriven
2 dl emmentalerost, riven
1 tsk paprikapulver

 

1. Skär den färska svampen i mindre bitar. Lägg den tillsammans med ca 1 msk smör i en kastrull och koka den under lock tills du får ut maximalt med svampspad. Tag av locket och koka in spadet
i svampen så att smaken blir koncentrerad.
2. Slå grönsaksbuljongen och sherryn över svampen och låt det hela småkoka medan du gör i ordning grönsakerna. Skala och finhacka löken samt ansa och skär moroten i mycket små och fina tärningar.
3. Fräs lök, morot och timjan i ca 3 msk smör i en ny kastrull utan att det får färg. Tillsätt tomatpurén som får fräsa med ett ögonblick samt pudra över mjölet under omrörning. Låt även mjölet fräsa med en kort stund tills allt blir väl blandat.
4. Späd med svamp- och vinbuljongen i omgångar under vispning och uppkok. Tillsätt crème fraiche och låt soppan koka sakta 10-15 min. Smaka av med salt och försiktigt med cayennepeppar.
5. Osttoast: Sätt ugnen på 250°. Skär baguetten i 1 cm skivor och bred dem tunt med vitlökssmör. Blanda ostarna. Lägg brödet på en plåt och fördela osten över. Dofta på lite paprikapulver och gratinera toasten lite ovan mitten i ugnen 4-6 minuter. Passa noga.
6. Servera soppan i varma tallrikar eller soppkoppar. Klipp lite kryddkrasse i varje tallrik vid serveringen. Bjud nygräddade knapriga osttoast till på separat assiett. Ett neutralt bordsvatten passar kanske allra bäst till soppans lite finstämda smak, men även ett lätt friskt vitt vin passar utmärkt samtidigt som torr sherry
alltid går bra.